Hoe maak je zelfgemaakte mayonaise met een staafmixer?

Hoe maak je zelfgemaakte mayonaise met een staafmixer?

Zelfgemaakte mayonaise is altijd lekkerder dan de saus die je in de supermarkt koopt. Het is niet alleen goedkoper, maar je kunt ook de smaak en ingrediënten naar eigen wens aanpassen. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je zelf mayonaise kunt maken met een staafmixer, zodat je nooit meer een potje in de winkel hoeft te kopen!

Wat heb je nodig om zelfgemaakte mayonaise te maken?

Om zelfgemaakte mayonaise te maken, heb je slechts een paar basisbenodigdheden en ingrediënten nodig:

  • Staafmixer: Een staafmixer is een onmisbaar gereedschap bij het maken van zelfgemaakte mayonaise. Het helpt je om de ingrediënten snel en gemakkelijk te mengen tot een romige saus.
  • Smalle, hoge mengkom: Kies bij voorkeur een mengkom met een antislipbodem om te voorkomen dat de kom gaat schuiven tijdens het mixen.
  • Basis ingrediënten: Om een klassieke mayonaise te maken heb je eigeel, mosterd, olie, azijn of citroensap, zout en peper nodig.
  • Optionele ingrediënten: Wil je jouw mayonaise meer smaak geven? Experimenteer dan met ingrediënten als knoflook, kruiden, kappertjes of ansjovis.

Bereid de benodigdheden voor

Het is belangrijk om vooraf alles goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat je halverwege het maken van je mayonaise ineens merkt dat je iets vergeten bent. Dit zijn de spullen die je nodig hebt:

  • Een mengkom met antislipbodem (voor de hoge smalle mengkom)
  • Een maatbeker of maatlepels (voor het afmeten van ingrediënten)
  • Een staafmixer

Zorg ervoor dat de mengkom en staafmixer schoon en droog zijn voordat je ze gebruikt. Doe dit ook voor alle andere materialen die in contact komen met de mayonaise. Bacteriën kunnen namelijk de smaak van je mayonaise negatief beïnvloeden.

Bij het kiezen van de juiste olie is het belangrijk om te weten dat elke olie zijn eigen unieke smaak heeft. Voor mayonaise kun je het beste milde olie gebruiken zoals zonnebloemolie, arachideolie, koolzaadolie of druivenpitolie. Een deel van de olie kun je ook vervangen door olijfolie voor een meer uitgesproken smaak. Gebruik voor de azijn of het citroensap liefst milde varianten, zoals witte wijnazijn, appelciderazijn of lichte balsamicoazijn.

Stap-voor-stap instructies voor het maken van zelfgemaakte mayonaise met een staafmixer

Volg onderstaande stappen om binnen enkele minuten een perfecte zelfgemaakte mayonaise te maken:

Meng de basis ingrediënten in de mengkom

Voor een basis mayonaise recept heb je de volgende hoeveelheden per ingrediënt nodig:

  • 1 eigeel
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Voeg de ingrediënten in de aangegeven volgorde toe aan de mengkom. Het is belangrijk om eerst de natte ingrediënten te mengen voordat je olie toevoegt.

Voeg olie toe

Voor een basis mayonaise heb je ongeveer 250 ml olie nodig. Giet de olie heel langzaam in een dunne straal bij het eigeel, de mosterd, het azijn of citroensap en de zout en peper. Dit is belangrijk om de mayonaise te laten binden en te voorkomen dat het mengsel gaat schiften.

Mix met de staafmixer

Kies de juiste snelheid op je staafmixer. Een lage of middelhoge snelheid is meestal het beste voor mayonaise. Plaats de staafmixer op de bodem van de mengkom en zet deze aan. Meng de ingrediënten door op-en-neer bewegingen te maken met de staafmixer. Hou dit vol totdat je een homogene massa hebt die de gewenste dikte heeft bereikt.

Proef en pas naar smaak aan

Proef je mayonaise en voeg eventueel extra zout, peper, azijn of citroensap toe om de smaak naar wens aan te passen.

Bewaren en gebruiken

Bewaar je zelfgemaakte mayonaise in een schone, goed afgesloten pot in de koelkast. Let hierbij op de hygiëne, want mayonaise is gevoelig voor bacteriën. De mayonaise is zo'n 5 tot 7 dagen houdbaar. Gebruik een schone lepel bij het opscheppen van de mayonaise om de houdbaarheid te verlengen.

Variaties op traditionele mayonaise

Er zijn talloze variaties op de traditionele mayonaise te bedenken. Probeer bijvoorbeeld eens een andere soort olie, azijn of smaakmaker. Enkele populaire mayonaise-varianten zijn aioli (met knoflook), kruidenmayonaise (met verse kruiden) of sriracha mayonaise (met pittige sriracha saus). Experimenteer gerust met je eigen favoriete smaakcombinaties.

Conclusie

Zelfgemaakte mayonaise maken met een staafmixer is een eenvoudig, snel en leuk proces. Je zult versteld staan van het verschil in smaak en textuur in vergelijking met de kant-en-klare varianten uit de supermarkt. Bovendien kun je eindeloos variëren met ingrediënten en smaakmakers om jouw perfecte mayonaise te creëren. Gebruik je zelfgemaakte mayonaise bij salades, sandwiches, dips en nog veel meer!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle staafmixers.

© 2024 Beste Staafmixer, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten